Maak je website toegankelijk met alt-teksten

Maak je website toegankelijk met alt-teksten

Letters in cirkel op witte achtergrond spellen 'Alt text'.
Letters in cirkel op witte achtergrond spellen 'Alt text'.

In het kort

Met alt-tekst heeft elke bezoeker een goede toegang tot jouw website. Zo maak je jouw website toegankelijk en vindbaar met alt-tekst:

Wist je dat je website meer kan dan alleen tekst en afbeeldingen tonen? Met alt-tekst, of alternatieve tekst, geef je je website een extra dimensie. Hiermee heeft elke bezoeker een goede toegang tot jouw website. Je wordt zo ook nog eens beter gevonden in de zoekmachines. Ga dus meteen aan de slag en maak je website vandaag nog toegankelijk met alt-teksten:

Wat zijn alt-teksten?

Alt-teksten zijn beschrijvingen die je toevoegt aan afbeeldingen op je website. Ze geven een tekstuele beschrijving van wat er op de afbeelding te zien is. Heel fijn voor blinden of slechtzienden die een screen reader gebruiken. De alt-tekst kan dan goed vertellen wat er op de afbeelding staat.

Waarom zijn alt-teksten zo belangrijk?

  • Ze zijn heel toegankelijk. Je zorgt ervoor dat mensen met een visuele beperking jouw website kunnen bezoeken.
  • Zoekmachines zien de inhoud van afbeeldingen niet. Maar alt-teksten kunnen ze dus wel lezen. Een goed geschreven alt-tekst zorgt dus voor een betere zoekmachineoptimalisatie van jouw website.
  • Laadt een afbeelding niet? Dan komt de alt-tekst in beeld. De gebruikservaring blijft hierdoor beter. Ondanks dat er even geen visuals te zien zijn die jouw website kleuren.

Hoe schrijf je goede alt-teksten?

  • Maak ze altijd beschrijvend, beknopt en relevant voor de context van de afbeelding.
  • Beschrijf de belangrijkste elementen van de afbeelding.
  • Vermijd vage beschrijvingen. Wees dus gedetailleerd, maar sla overbodige details over.
  • Vermijd overbodige woorden. Je hoeft niet te beginnen met “Afbeelding van…” Screen readers weten namelijk al dat het een afbeelding is.
  • Zorg ervoor dat de alt-tekst relevant is voor de content van de pagina en de context waarin de afbeelding wordt gebruikt.
  • Integreer relevante zoekwoorden op een natuurlijke manier. Te veel is nooit goed.
  • Gebruik steeds dezelfde schrijfstijl en wees hier consistent in. Zo houd je je website professioneel en georganiseerd.

Veel screenreaders lezen de inhoud van de alt-tekst in één keer voor. Ze hebben niet allemaal de functie om dit zin voor zin te doen bij langere varianten. Het is daarom aan te raden de lengte beperkt te houden. Oftewel, houd het zo kort als mogelijk en zo lang als nodig.

De 6 stappen om alt-teksten toe te voegen in WordPress:

  1. Afbeelding uploaden of kiezen: Ga daarvoor naar je WordPress dashboard. Navigeer naar ‘Media’ en klik op ‘Bibliotheek’ om een bestaande afbeelding te kiezen. Of ‘Nieuw bestand’ om een nieuwe afbeelding te uploaden.
  2. Afbeeldingsdetails openen: klik op de afbeelding waarvoor je de alt-tekst wilt toevoegen. Aan de rechterkant zie je de afbeeldingsdetails.
  3. Alt-tekst invoeren: In het veld ‘alt-tekst (alternatieve tekst)’ voer je je beschrijving in. Zorg ervoor dat je een beschrijvende en relevante alt-tekst invoert zoals hierboven uitgelegd.
  4. Afbeelding opslaan.
  5. Klik op ‘Bijwerken’ om je wijzigingen op te slaan.
  6. Controleer de pagina: Ga naar de pagina of het bericht waar de afbeelding wordt gebruikt om te controleren of de alt-tekst correct is ingevoerd.

Het toevoegen van alt-teksten aan je afbeeldingen is een eenvoudige en essentiële stap om je website toegankelijker te maken. Én om je SEO te verbeteren. Door goed geschreven en relevante alt-teksten te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je website beter presteert en toegankelijk is voor een breder publiek.

Alt-teksten zijn soms erg onderbelicht, maar spelen een belangrijke rol in de toegankelijkheid en vindbaarheid van je website. Besteed er dus aandacht aan. Het zijn krachtige tools die je website veel professioneler maken.

Alt-tekst in decoratieve afbeeldingen

Decoratieve afbeeldingen zijn afbeeldingen die geen informatie toevoegen aan de pagina. Meestal is de informatie al in de omliggende tekst verwerkt. Ook afbeeldingen die gebruikt worden voor vormgeving vallen hieronder.

Bij decoratieve afbeeldingen laat je de alt-tekst leeg. Dan kan hulptechnologie, zoals een schermlezer, de afbeelding overslaan. Bedenk goed of er écht geen informatie in de afbeelding staat.

Staat er tekst in de afbeelding? Dan zet je de hele tekst uit de afbeelding ook in de alt-tekst.

En dan nog 5 bonustips:

  1. Er zijn verschillende online tools die je helpen bij het optimaliseren van je alt-teksten. Ik gebruik soms wel eens Ahrefs Image SEO Checker. Dit is een tool die je alt-teksten analyseert en je tips geeft voor het optimaliseren ervan. Je kiest de taal (Dutch), je upload een afbeelding en je geeft bijvoorbeeld jouw omschrijving voor de alt-tekst. Je maakt een keuze uit de schrijfvorm (formeel, vriendelijk, professioneel etc.) en je klikt op de knop ‘Genereer alt-tekst’. Bekijk de afbeelding onder punt 5 van deze bonustips.
  2. Laat je alt-teksten controleren en stel daarbij deze twee vragen: zijn ze duidelijk? En zijn ze relevant?
  3. De richtlijnen voor alt-teksten veranderen vaak. Zorg dus dat je op de hoogte blijft van alle laatste updates.
  4. Een logo van een website verwijst vaak terug naar de homepage. Een goede alt-tekst daarvoor is dan “Bedrijf x, naar de homepage.” en niet  “Logo bedrijf x”.
  5. Een knop naar de zoekfunctie geef je aan met een vergrootglas. De alt-tekst vertelt dan het doel “zoeken” en niet “vergrootglas”.

Maak zelf jouw website toegankelijk met alt-tekst

Met een beetje aandacht maak je pakkende alt-teksten die jouw website enorm verbeteren. Het wordt er completer, inclusiever en vindbaarder van. Er zit hier een enorme kracht in, maar je moet dat zelf ontdekken en ervaren. Heb je dat eenmaal ondervonden? Dan merk je hoe deze eenvoudige optimalisatie een groot verschil voor je kan maken.

Door alt-teksten op de juiste manier in te zetten, draag je bij aan een inclusieve online wereld. Laat je website dus schitteren voor iedereen die erop komt. Want alleen zo maak je je website toegankelijk. En nog vindbaar ook.

Vind je het veel werk? Of lukt het na het lezen van dit blog nog steeds niet? Heb je nog vragen? Neem alsjeblieft contact met me op. Ik help graag mee om dit voor elkaar te krijgen.

Op LinkedIn deel ik ook veel tips met je. Volg me om op de hoogte te blijven van digitale toegankelijkheid.

0
Hoe belangrijk vind jij alt-teksten voor websites?

Hoe belangrijk vind jij alt-teksten voor websites?

Als 'Andere' is ingevuld, worden aangevinkte antwoorden genegeerd.

Je wordt omgeleid

Deel mijn blog heel gemakkelijk