Maak jouw website digitaal toegankelijk voor iedereen

Maak jouw website digitaal toegankelijk voor iedereen

Portretje Nicoline's Office
Maak jouw website digitaal toegankelijk voor iedereen

Alles, maar werkelijk alles, gebeurt digitaal. Ik heb het best een beetje te doen met de ouderen in onze samenleving. Zij zijn nog opgegroeid in het analoge tijdperk. Zie dan maar eens om te gaan met een smartphone, het internet of een iPad. Dat is ontzettend moeilijk. Vaak onmogelijk zelfs. Want zeg ’s eerlijk, is jouw website digitaal toegankelijk?

En toch wordt het wel van ze verwacht

Het contant betalen neemt plaats voor de telefoon. Je persoonlijke administratie moet allemaal via internet. Net als overboekingen. Mijn schoonvader is nog de enige bij zijn bank die telefonisch stortingen deed. Dat deed niemand meer, maar voor hem met zijn 83 jaar, maakten zij een uitzondering. De ouderen zijn echter niet de enigen die hiermee worstelen.

Hoe doet iemand die blind of slechtziend is dat eigenlijk?

Of iemand met staar, die nog minstens een half jaar op de wachtlijst moet staan voordat ‘ie geopereerd wordt? Met je arm in het gips? Wat dacht je van al dat thuiswerken in coronatijd, terwijl je baby van tien maanden oud ook op schoot wil? De digitale wereld maakt heel veel dingen makkelijker. Maar tegelijkertijd sluiten ze ook heel veel mensen uit. Zonder de elektronische wereld horen we er niet meer bij.

De Europese wet brengt digitale toegankelijkheid

Er is daarom een nieuwe, Europese wetgeving gekomen. Die zorgt ervoor dat het web weer toegankelijk wordt voor iedereen. Nu zijn er zo’n 80 miljoen mensen binnen de EU die door hun beperking het internet niet op kunnen. Deze wet gaat daar gelukkig verandering in brengen.

Wat is dat nou precies, digitaal toegankelijk?

Dit gaat over het kunnen gebruiken van alle digitale diensten, door iedereen. Veel websites en apps bijvoorbeeld hebben geen toegang voor kleurenblindheid, slechtziendheid of blinde mensen. Maar ook laaggeletterden hebben het moeilijk. Deze mensen kunnen het web niet op, terwijl ze dat wel heel graag willen.

Eerlijke kansen voor iedereen

Het gaat ook gewoon om rechtvaardigheid. Het is toch heel oneerlijk dat niet iedereen in onze maatschappij toegang heeft tot online informatie? Zeker niet als je nagaat dat alles zich tegenwoordig afspeelt op je smartphone. Een brief in je brievenbus is al bijna ondenkbaar. Hoe frustrerend moet het wel niet zijn als je niet kan inloggen met DigiD. Een app niet kan installeren om een afspraak te maken in het ziekenhuis. Of de zwemresultaten van je eigen kind niet kan inzien. Gewoon wat voorbeelden. Het roer moet dus om. Alleen zo kunnen we de levenskwaliteit voor mensen met een beperking vergroten. Ze worden zelfstandiger en minder eenzaam. Simpelweg omdat ze weer volledig deel nemen aan onze maatschappij.

Wat maakt een website nou digitaal toegankelijk?

  • Het heeft een logische navigatie, ook voor toetsenbordgebruikers.
  • De teksten zijn goed te begrijpen.
  • De lettertypes zijn groot.
  • Er is contrasterend kleurgebruik.
  • Een goed geprogrammeerde code tot digitale informatie.
  • Gebruikt alt-teksten voor afbeeldingen.
  • Het is ook goed bruikbaar voor screenreaders. (Een hulpmiddel voor blinden en slechtzienden voor het gebruik van een iPad, smartphone en computer.)

Digitaal toegankelijk betekent ook…

Meer omzet. Je bereikt namelijk meer potentiële klanten op deze manier. Met een betere bereikbaarheid en vindbaarheid van jouw website creëer je meer verkeer. En dat zorgt voor meer potentiële klanten. Wat vervolgens resulteert in extra omzet voor jou. Het schept nou eenmaal vertrouwen. Daarmee komen mensen graag bij je terug.

Wist je dat…

  • ook Google dol is op toegankelijke websites? Hoe beter Google snapt welke informatie er op je website staat, hoe hoger je gerankt wordt.
  • Een toegankelijke website helemaal niet saai is.
  • Je op de lange termijn meer omzet genereert.
  • Er meer bewustwording moet komen. Bij digitale bureaus, organisaties én de overheid.

Digitaal toegankelijk is dus voor iedereen belangrijk

Voor jou als ondernemer, om meer bereik en daarmee meer omzet te behalen. Maar ook voor een inclusieve samenleving, waarin iedereen meetelt, maar vooral mee doet. We kunnen nou eenmaal niet meer om alle technologieën heen. Het verdient daarom veel en veel meer aandacht. Laten we er met elkaar voor zorgen dat iedereen er gebruik van kan maken. De eerste stap die je nu kan zetten is om jouw eigen website digitaal toegankelijk te krijgen. Samen met mijn kennis en expertise. Neem contact met mij op voor meer informatie.

Deel mijn blog heel gemakkelijk