Wat zijn gebruikersrollen in WordPress en welke zijn er allemaal?

Wat zijn gebruikersrollen in WordPress en welke zijn er allemaal?

Portretje Nicoline's Office
20210501_163510_0000

Van de week had ik een vraag over welke rol een teamlid kon krijgen als deze alleen maar een blog op de website zet. Eerder had ik zo’n soortgelijke vraag, maar daarbij was het ook fijn als de persoon blogs die eerder geschreven waren door een ander aangepast konden worden.

Ik leg je hieronder graag uit welke gebruikersrollen WordPress heeft en wat je met de rol kunt.

Gebruikersrollen

In WordPress zitten standaard 5 gebruikersrollen.

Beheerder

Deze rol geef ik aan de eigenaren van de website. Ook als websitebouwer geef ik mezelf deze rol. Met deze rol heb je de volledige rechten over je website. Je kunt de hele website bewerken, thema’s aanpassen, gebruikers toevoegen etc. Deze rol geef je dus niet zomaar aan iedereen.

Redacteur

Een redacteur kan alleen berichten en pagina’s maken, bewerken en publiceren. Ook mag je met deze rol berichten en pagina’s bewerken die door een ander gemaakt zijn.
Op zich een handige rol voor een degene die blogs schrijft, maar ook de mogelijk moet hebben om blogs van een ander aan te kunnen passen of eventueel content moet aanpassen.

Auteur

De auteur kan alleen de eigen berichten schrijven, bewerken en publiceren, maar niet de berichten van anderen aanpassen en/of pagina’s aanmaken.
In principe genoeg rechten voor degene die je blogs schrijft.

Schrijver

Een schrijver kan berichten maken, maar niet publiceren. Een rol die je aan een gastgebruiker kunt geven, voor bijvoorbeeld een gastblog. Jij moet daarna zelf het artikel publiceren en de afbeelding(en) uploaden. Een opdrachtgever van mij plaatst gastblogs en heeft een schrijversrol. De redactie beslist of het artikel geplaatst wordt en of de afbeelding past bij de huisstijl.

Abonnee

Abonnees kun reacties lezen/reacties geven/nieuwsbrieven ontvangen, enz. maar ze kunnen geen normale siteberichten schrijven.

Andere rollen

Andere populaire plug-ins zoals WooCommerce en Yoast voegen rollen toe aan je website. WooCommerce biedt nieuwe gebruikersrollen, waaronder Klant- en Winkelmanager. Yoast voegt SEO Manager en SEO Editor toe aan je keuzelijst met rollen.

Gebruiker toevoegen

Alleen iemand met beheerrechten kan een nieuwe gebruiker toevoegen in WordPress, of bestaande gebruikers bewerken.

Dat doe je als volgt:
Ga naar het Dashboard en klik op Gebruikers –> nieuwe toevoegen.

  • Vul de gevraagde informatie in, waaronder de gebruikersnaam, het e-mailadres, voornaam en achternaam. Alleen de gebruikersnaam en het e-mailadres zijn verplichte velden.
  • Selecteer de gewenste gebruikersrol uit het drop-down menu onderaan de pagina.
  • Klik op de blauwe button Nieuwe gebruiker toevoegen om de nieuwe gebruiker en de bijbehorende gebruikersrol aan te maken.
  • Je hebt hier overigens direct de mogelijkheid om een wachtwoord te genereren en deze naar de nieuwe gebruiker te sturen met de gebruikersnaam.

Gebruikersrollen aanpassen

Wil je een gebruikersrol aanpassen?

  • Log in op je WordPress dashboard en klik op Gebruikers.
  • Vink de naam van de betreffende gebruiker aan en klik op Bewerken.
  • Klik bij Rol op de drop-down lijst en selecteer de gewenste rol uit de beschikbare opties.
  • Scroll helemaal naar beneden en klik op Update gebruiker om deze aanpassing op te slaan.
  • Let op als een gebruiker content heeft toegevoegd. Dan krijg je een melding aan wie je de content wilt kopelen.

WordPress gebruikersrollen bewerken

Wil je meer controle over de rechten die bepaalde gebruikers hebben, dan kun je de gratis User Role Editor plugin downloaden. Hiermee kun je o.a. per gebruiker aanvinken wat hij of zij wel en niet mag doen in het WordPress Dashboard. Ook kun je de bestaande WordPress gebruikersrollen aanvullen met zelfgemaakte gebruikersrollen.
Meer over rollen en rechten lees je op de “Roles and Capabilities“-pagina van de WordPress-codex.

Tip: geef elke gebruiker minimale toegang

Geef elke gebruiker alleen precies die toegang die ze nodig hebben, meer niet. Het is altijd beter te weinig rechten te verstrekken dan te veel. Het veilig gebruik maken van gebruikersrollen is essentieel voor het veilig houden van je WordPress website en je content.

Tot zover mijn blog over gebruikersrollen. Hopelijk heb je hiermee wat meer duidelijkheid gekregen.

Deel mijn blog heel gemakkelijk