

In het kort
Een podcast is een audioprogramma dat je op elk moment kunt luisteren, perfect om te ontspannen of nieuwe kennis op te doen. In deze blog ontdek je wat een podcast is, hoe je er zelf een start en wat je nodig hebt om professioneel aan de slag te gaan. Van het kiezen van een onderwerp en het voorbereiden van interviews tot het editen en publiceren van je podcast – alles wordt stap voor stap uitgelegd. Laat je inspireren en start vandaag nog jouw eigen podcast!
Graag ga ik op pad. Gewoon binnen Nederland. Met mijn scootmobiel langs de leukste plekken. Koffietje bij de ene tent. Lunch bij het andere restaurant. Heerlijk mensen kijken. De omgeving in mij opnemend.
Zo ook laatst, hier in Houten. Ik zat aan een heerlijke cappuccino. Mijn ogen even dicht. Beide handen geklemd aan mijn mok. Glimlach op mijn gezicht en mijn schouders een klein beetje omhoog. Toen ik ineens iemand achter me hoorde zeggen:
“Ik hoop echt dat er weer file staat op de terugweg. Dan kan ik mooi mijn podcast afluisteren”.
Als podcast liefhebber wist ik natuurlijk al lang hoe fantastisch een podcast kan zijn. Maar dat mensen er tegenwoordig graag voor in de file staan, geeft wel aan hoe ontspannen het is. En ook hoe we snakken naar nieuwe informatie en verhalen. Geen ellenlange stukken lezen uit de krant of op internet. Maar oortjes in en je laten meevoeren naar andere, nieuwe werelden.
Wat is dat nou, een podcast?
Een podcast is een audioprogramma. Eigenlijk te vergelijken met de radio. Alleen kun je het op elk moment van de dag luisteren. Ook kun je zelf het onderwerp kiezen waar jouw interesse naar uit gaat. Waar jouw expertise al ligt of waar je graag meer van wil weten. Er zijn al heel veel podcasts in omloop. Dus je zoekt er eentje op, je downloadt het en je luistert ‘t af. Het geeft een heerlijk gevoel van ontspanning en je steekt er nog wat van op.
Zo luister ik graag podcasts over:
- Podcasts, om bij te blijven.
- Interviews en tips voor en met andere VA’s.
- Webdesign.
- Human design
Op een simpele en doeltreffende manier blijf ik op de hoogte van de belangrijkste onderwerpen uit mijn branche.
Popi jopi
De podcast is enorm aan populariteit gestegen. Er komen elke dag vele luisteraars bij. Máár er komen ook veel podcastshosts bij. Mensen die erg veel verstand hebben van een bepaald onderwerp. En die met een eigen podcast nog meer professionaliteit uit willen stralen.
Het opzetten is best simpel
Eigenlijk is het niet eens zo heel moeilijk hoor om een podcast op te zetten. Zeker als je het gewoon vanuit huis doet en jij je gasten laat inbellen. Dan heb je aan een computer, podcasthosting en een microfoon al meer dan genoeg. Online heeft dan ontzettend veel voordelen:
- Je kunt iedereen uitnodigen die jij interessant vindt. Want het maakt niet uit of ze in Noord Groningen wonen, Zuid Limburg of misschien wel Amerika.
- Je hebt maar één microfoon nodig.
- Je neemt het thuis op, dus je hoeft geen studio te huren.
- Er is geen reistijd, daardoor duik je meteen in jouw podcastgesprek.
Waar begin je?
Je hebt wel een goed onderwerp nodig voor jouw podcast. Eentje die origineel is, waar nog niet zoveel van zijn, maar waar jij wel heel veel vanaf weet. Als de inhoud dan staat. Dan ga je naar de invulling kijken. Wat wil ik per aflevering gaan vertellen? Waar gaat elke aflevering over? Maar ook niet onbelangrijk, wie wil ik interviewen? Daarvoor is het handig dat je iemand kiest die je op de één of andere manier al kent. Vanuit je socials. Uit je netwerk. Familie misschien. Of een goede vriend.
Het interview
Tijdens het gesprek is het belangrijk dat je je inleeft. Van te voren stuur je vragen op. Daardoor kan de ander zich goed voorbereiden en ontstaan er minder complicaties en ongemakkelijke stiltes. Doordat jullie je allebei goed voorbereiden komen jullie sneller to-the-point. Hierdoor krijg je een samenhangend verhaal wat lekker weg luistert. Loopt het toch anders? Dat kan natuurlijk. Wees dan flexibel en pas je vragen aan. Soms is dat gewoon nodig. Je kunt namelijk niet alles plannen. Zeker niet bij een podcastopname.
Podcast editen
Over uuh’s, ehmm’s, gekuch, genies, gesnotter hoef jij je niet druk te maken. Dit kan ik namelijk allemaal voor jou editen:
- Uhh’s.
- Kuchjes.
- Keel schrapen.
- Neus ophalen (ja echt, het leven van een podcastmanager gaat niet altijd over rozen).
- Lange stiltes.
- Stilte – 1 woord – stilte – volgende woord – stilte – rest van de zin.
- Filler- words, zoals ‘weet je wel’. Dit zie je vooral veel bij Amerikanen (like, you know, I mean).
- Halve zin, waarbij met wat gehakkel gelukkig toch een volledige zin eruit komt. Blijft het gehakkel? Dan kan je hierover, heel voorzichtig, wat feedback geven aan de ander.
- Ademen. En dan bedoel ik alleen de ademtocht aan het woord plakken. Wanneer je die wegknipt krijg je als luisteraar zelf een verstikkend gevoel. Heel wonderlijk is dat.
Ademen zelf is namelijk een geval apart. Het kost veel tijd als je elke ademtocht wilt knippen of onderdrukken. Je kunt hier de ander wel op coachen. Daardoor leert hij of zij een betere microfoontechniek aan.
Een goed begin
En dan is er nog de intro en de outro. Ook deze hoef je niet in één keer goed te doen. Met knippen en plakken heb je heel snel een soepel verhaal neergezet. Zonder dat jouw luisteraar merkt dat je hebt geknutseld. Vergeet daarvoor niet een leuk muziekje uit te kiezen. Dat luistert gewoon een heel stuk fijner.
Een muziekje eronder
Bij het kiezen van de muziek heb je bijvoorbeeld Pixabay. Hier kun je gratis downloaden, maar je moet wel opletten voor auteursrechten. Zitten die erop? Dan mag je deze niet zomaar voor jouw podcast inzetten. Denk hier dus goed om. Wil je dat gevaar liever niet? Dan heb je versies die je na betaling vrij kan gebruiken. Deze vind je bij ‘Muziek Fabriek Online’ en ‘Adobe Stock’. Welke optie je ook kiest. Laat het je niet afschrikken. Een tof muziekje maakt dat jouw podcast fijner in het gehoor ligt. En dat zorgt weer voor meer luisteraars.
Sluit je podcast goed af
Heb je een goed onderwerp, waar je veel vanaf weet. Leuke gasten om uit te nodigen. Alle randvoorwaarden om jouw podcast mee in de lucht te zetten. Dan kan je aan de slag. Na het editen maak je van het bestand een MP3 of een WAV. Daardoor kan je ‘m meteen online plaatsen op jouw favoriete kanalen.
Klinken sommige onderdelen als abracadabra? Maar wil je je daardoor niet uit het veld laten slaan? Plan dan een kennismakingsgesprek met me in. Dan laat ik je zien waar ik, als podcastmanager, jou allemaal bij kan ondersteunen. Ik help je er namelijk heel erg graag mee.
Neem contact met me op en dan bespreken we samen al jouw wensen.
Deel mijn blog heel gemakkelijk