De veranderingen van Mailchimp

De veranderingen van Mailchimp

Wijzigingen MailChimp_Nicoline's Office
Wijzigingen MailChimp_Nicoline's Office

In het kort

Als je een account bij Mailchimp hebt, dan zijn er enkele veranderingen doorgevoerd. Wijzigingen zijn al per 15 mei 2019 ingegaan voor nieuwe accounts. Heb je al een (gratis) account bij Mailchimp, dan zijn deze wijzigingen per 15 juni 2019 ingegaan. Ik gebruik zelf een gratis account. Wat is er veranderd? Als je nu een nieuw gratis account aanmaakt, dan krijg je: 1 audience (dit heette vroeger lijsten), waarbij je gebruik kunt maken van segmenten, tags en groepen maximaal 2000 e-mailadressen alleen toegang tot de basis templates single step automations; van maximaal 1 mail 1 gebruiker Eén Audience Je kon…

Als je een account bij Mailchimp hebt, dan zijn er enkele veranderingen doorgevoerd. Wijzigingen zijn al per 15 mei 2019 ingegaan voor nieuwe accounts. Heb je al een (gratis) account bij Mailchimp, dan zijn deze wijzigingen per 15 juni 2019 ingegaan. Ik gebruik zelf een gratis account.

Wat is er veranderd?

Als je nu een nieuw gratis account aanmaakt, dan krijg je:

  • 1 audience (dit heette vroeger lijsten), waarbij je gebruik kunt maken van segmenten, tags en groepen
  • maximaal 2000 e-mailadressen
  • alleen toegang tot de basis templates
  • single step automations; van maximaal 1 mail
  • 1 gebruiker

Eén Audience

Verwijderen unsubscribers Mailchimp

Je kon voorheen zoveel lijsten aanmaken als dat jij het nodig vond. Die blijven nog wel bestaan, maar nieuwe lijsten kun je niet meer aanmaken. Nieuw is dat alle afgemelde en gecleande adressen nu wel meetellen voor de 2000 e-mailadressen. je kunt alle afgemelde e-mailadressen verwijderen.

Dit is alleen wat handwerk. Ga naar >audience >view contacts >selecteer eventueel nog een lijst (als je meerdere lijsten hebt. Je krijgt dan een overzicht van de contacten die op deze lijst staan. Bij de kolom ‘Email Marketing’ zie je de status Subscribed, Unsubscribed of Cleaned staan. Klik vooraan het blokje aan en selecteer de contacten die op Unsubscribed staan. Ga naar Actions en klik op Delete of op Archive.

Heb je alles goed opgeschoond en blijf je toch boven de 2000 e-mailadressen, dan ga je betalen. Bekijk hier de maandtarieven, zoals ze vermeld staan op de website. Let op: dit zijn vanaf prijzen. Je daadwerkelijke maandbedrag wordt bepaald door het aantal contacten.

Tags

Met tags kun een abonnee typeren. Is iemand al klant? Zou hij dat kunnen worden? Of is hij gewoon geïnteresseerd, maar zal hij waarschijnlijk nooit klant worden? Door je abonnee de tag “klant”, “prospect” of “geïnteresseerde” mee te geven, kun je ze net even een ander verhaal mailen. Met die tags heb je dus nog maar één maillijst nodig. Waar je voorheen een aparte lijst gebruikte, kun je deze groep nu taggen. En die ’tag’ kun je dan ook apart een nieuwsbrief sturen.

Groepen

In tegenstelling tot de tags, zijn groepen wel te zien door de abonnee. Groepen kun je gebruiken om je lezers op het aanmeldformulier bijvoorbeeld een keuze te geven of ze informatie willen ontvangen over één of meer verschillende onderwerpen, als je dat gebruikt.

Segmenten

Met segmenten kun je filteren: bijvoorbeeld iedereen die geïnteresseerd is in “Websites maken”, “E-mailmarketing” en “Officesupport”. Vervolgens stuur je de groep “Websites maken” alleen die relevente informatie over het bouwen van websites.

Single step automations

Dit is de meest vervelende voor de gratis accounts. Een automation wordt gestart op basis van een trigger. Dat kan het aanmelden voor je audience zijn, of het koppelen van een tag of groep aan een e-mailadres. Voorheen kon je in een automation zoveel mails automatisch laten versturen als je wilde. Nu is dat er nog maximaal 1 mail. Binnenkort een blog over hoe je dit toch kunt oplossen.

Automations die je al hebt ingericht blijven gewoon werken. Je hoeft pas over naar een betaald account als je ze wilt uitbreiden met meer mails.

Een gebruiker

Deze beperking is ook makkelijk op te lossen. Als ik als Virtueel Assistent iets met Mailchimp ga doen voor een opdrachtgever, dan vraag ik of ze mij als gebruiker aan hun account toevoegen. Je kunt ook hun eigen inloggegevens gebruiken, maar dat is niet zo veilig. Nu je niet meer dan 1 gebruiker aan je account kunt toevoegen, heb ik in mijn eigen Mailchimpaccount aangegeven dat ik een Agency ben, waardoor ik opdrachtgevers kan uitnodigen om mij toegang te geven tot hun account.

Ga hiervoor naar >profile >settings >details en vink aan dat je ‘Mailchimp voor Agencies wilt gebruiken en vergeet niet op ‘save’ te klikken. Wil je een opdrachtgever uitnodigen dan ga je wederom naar >profile >clients >add a client. Hier vul je het e-mailadres in van je opdrachtgever en je kunt nog een bericht toevoegen en klik op ‘send request’.

Verzoek om toegang tot emailacount vragen

Om te starten met e-mailmarketing was én is Mailchimp ideaal. Je mag maximaal 2000 adressen verzamelen en dat is echt wel veel 🙂

Meer weten?

Wil je meer weten over het versturen van nieuwsbrieven met Mailchimp of wil je het versturen van nieuwsbrieven uitbesteden. Heb je liever een 1-op-1-training, zodat we samen je account opzetten? Neem gerust contact met mij op.

Deel mijn blog heel gemakkelijk