In het kort
Deze blog is voor het laatst bijgewerkt op 9 oktober 2024. Om ervoor te zorgen dat je een veilige website hebt, is het belangrijk om onder andere een SSL-certificaat te installeren. “SSL staat voor Secure Sockets Layer, en dat betekent dat er een beveiligde laag wordt geplaatst tussen de server en de internetbrowser waardoor de gegevens veilig worden verzonden.” Dit klinkt misschien technisch, maar maak je geen zorgen, het is makkelijker dan het lijkt!😊 Wat is een SSL-certificaat? Op internet wordt er constant gecommuniceerd tussen verschillende computers. Mensen met slechte bedoelingen kunnen de informatie in de lucht lezen, wat kan…
Deze blog is voor het laatst bijgewerkt op 9 oktober 2024.
Om ervoor te zorgen dat je een veilige website hebt, is het belangrijk om onder andere een SSL-certificaat te installeren. “SSL staat voor Secure Sockets Layer, en dat betekent dat er een beveiligde laag wordt geplaatst tussen de server en de internetbrowser waardoor de gegevens veilig worden verzonden.” Dit klinkt misschien technisch, maar maak je geen zorgen, het is makkelijker dan het lijkt!😊
Wat is een SSL-certificaat?
Op internet wordt er constant gecommuniceerd tussen verschillende computers. Mensen met slechte bedoelingen kunnen de informatie in de lucht lezen, wat kan leiden tot gegevenslekken. Deze informatie kan bijvoorbeeld banktransacties (zoals bij een webshop), wachtwoorden en andere belangrijke gegevens bevatten. Dit wil je natuurlijk voorkomen!
Google hecht veel waarde aan de veiligheid van websites. Als jouw website geen SSL-certificaat heeft, markeert Google deze als ‘onveilig’. Bezoekers kunnen een waarschuwing krijgen voordat ze je website betreden, wat kan maken dat ze je website verlaten. Tijd om dit op te lossen!
De voordelen van HTTPS?
Wanneer je de afkorting HTTPS ziet voor de URL van je website staat, betekent dit dat je website versleuteld is. Dit maakt het veiliger, omdat ingevoerde gegevens zoals wachtwoorden en betalingsinformatie niet kunnen worden onderschept door derden. Daarnaast geeft Google websites met HTTPS voorrang in zoekresultaten. Dus een beveiligde website is niet alleen beter voor de veiligheid van je bezoekers, maar ook voor je vindbaarheid in Google.
Hoe controleer je of jouw website veilig is?
- Ga naar je website.
- Klik op de URL-balk bovenaan je browser (waar je het adres van je website invoert).
- Zie je https:// of een slotje vóór je het adres? Dan ben je beveiligd met een SSL-certificaat.
- Staat er http://? Dan kun je beter snel contact opnemen met je hostingprovider en vragen om een SSL-certificaat. Veel hostingproviders bieden tegenwoordig gratis SSL-certificaten aan via Let’s Encrypt, wat vaak voldoende is voor kleine bedrijven en zzp’ers. In sommige gevallen moet je betalen voor een uitgebreider certificaat.
Ben ik nu klaar?
Bijna!. Als je je SSL-certificaat hebt aangevraagd, moet je een plug-in installeren, zoals Really Simple SSL. Zorg ervoor dat je altijd eerst een back-up van je website maakt voordat je nieuwe plug-ins installeert. Dit voorkomt dat je gegevens kwijtraakt als er iets misgaat tijdens de installatie. Je kunt bijvoorbeeld een back-up maken met een plug-in zoals UpdraftPlus.
Na de back-up kun je de Really Simple SSL-plug-in downloaden via je WordPress-dashboard. Ga naar Plug-ins > Nieuwe plug-in en zoek op “Really Simple SSL”. Klik op Nu installeren en activeer de plug-in zodra deze is geïnstalleerd. Je krijgt dan een melding om SSL in te schakelen. Klik daarop en log opnieuw in. Na het inloggen zou je website beveiligd moeten zijn!
Algemene veiligheidstips voor je website
Met alleen een SSL-certificaat ben je goed op weg, maar er zijn nog meer maatregelen die je kunt nemen om jouw website volledig te beveiligen:
- Sterke wachtwoorden
Gebruik sterke, unieke wachtwoorden voor zowel je eigen accounts als die van je gebruikers. Gebruik eventueel een wachtwoordbeheerder. - Regelmatige updates
Houd WordPress, thema’s en plug-ins up-to-date om kwetsbaarheden te vermijden. - Back-ups maken
Maak regelmatig automatische back-ups van je website zodat je deze kunt herstellen bij problemen. - Beveiligingsplug-ins installeren
Overweeg plug-ins zoals Wordfence of Sucuri om je website te monitoren en aanvallen te blokkeren. - Tweestapsverificatie (2FA)
Voeg een extra beveiligingslaag toe met 2FA. Dit zorgt ervoor dat gebruikers naast hun wachtwoord ook een code moeten invoeren die ze via hun telefoon ontvangen. - Beperk toegangsrechten
Geef alleen toegang aan mensen die het echt nodig hebben en beperk hun rechten.
En nu?
Met deze tips zorg je ervoor dat je website veilig blijft en dat de kans op hacks of datalekken zo klein mogelijk is.
PS Wil je er zeker van zijn dat je website altijd veilig en up-to-date is? Ik neem het onderhoud graag voor je uit handen, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over updates, back-ups en beveiliging. Neem gerust contact met me op voor meer informatie over hoe ik je kan helpen je website veilig te houden!
Deel mijn blog heel gemakkelijk