Tips als je start met het bouwen van je eigen website?

Tips als je start met het bouwen van je eigen website?

Portretje Nicoline's Office
Tips als je start met het bouwen van je WordPress website

Heb je de stap genomen en wil je je eigen WordPress website gaan bouwen? Naast het installeren van WordPress doe je er verstandig aan om de volgende stappen door te lopen. Bouw ik een website voor een klant, dan zijn dit de eerste stappen die ik uitvoer nadat ik WordPress heb geïnstalleerd.

De titel en ondertitel instellen

Het kan zijn dat je dit al ingevuld hebt bij de installatie van WordPress. Heb je dit nog niet gedaan, dan raad ik je aan om dit aan te passen.

Ga hiervoor via het menu naar Instellingen > Algemeen. De titel is over het algemeen je naam van je bedrijf/website en belangrijk voor Google en je bezoeker om gevonden te worden. De ondertitel is bijvoorbeeld je slogan. Verwerk hier eventueel ook zoekwoorden in.

Tijdzone instellen

Het instellen van de tijdzone doe je ook door via het menu naar Instellingen > Algemeen te gaan. Zoek op Amsterdam en dan weet je dat de tijdzone goed staat ingesteld. Daarnaast pas ik hier altijd de datumnotatie en tijdnotatie aan. Vergeet niet deze wijzigingen op te slaan. De tijdzone is belangrijk voor als je bijvoorbeeld berichten inplant voor een bepaalde tijd. Vergeet niet onderaan op Opslaan te klikken.

Permalink

De permalink is de URL die je website gebruikt voor je pagina’s en berichten. Je kunt de permalink aanpassen door via het menu naar Instellingen > Permalink te gaan. Kies dan voor ‘berichtnaam’ Waarschijnlijk staat deze nu op bijvoorbeeld ‘https://www.nicolines-office.nl/?p=123’. Belangrijk hierbij is ook dat Google en je bezoeker op de website weet waar je pagina of blogartikel over gaat. Deze blog heeft als permalink ‘https://www.nicolines-office.nl/tips-als-je-start-met-het-bouwen-van-je-eigen-website’ gekregen.

Berichten verwijderen

Na de installatie van WordPress wordt er automatisch één bericht geplaatst. Deze heet ‘Hallo wereld’. Deze mag je verwijderen. Dat doe je door via je menu naar Berichten > Alle berichten te gaan. Ga met je muis over de berichtnaam heen en klik op Prullenbak. Daarna kun je je prullenbak legen.

Pagina’s verwijderen

Na de installatie van WordPress worden er automatisch ook twee pagina’s aangemaakt: Sample page en Privacybeleid. Beide pagina’s kun je verwijderen, al kun je ervoor kiezen dat je de pagina Privacybeleid wel wilt bewaren. Het verwijderen van de pagina’s doe je door via je menu naar Pagina’s > Alle pagina’s te gaan. Ga met je muis over de pagina Sample page en klik op prullenbak. Dit doe je ook als je de pagina Privacybeleid wilt verwijderen. Daarna kun je de prullenbak legen.

Thema’s opschonen

Na de installatie van WordPress worden er automatisch ook standaard thema’s van WordPress geïnstalleerd. Ik werk zelf met het thema Beaver Builder, dus de andere thema’s heb ik niet nodig. Heb jij een eigen thema waar je mee werkt, laat dan de laatste WordPress-installatie (bijvoorbeeld ‘Twenty Twenty-two’) staan en verwijder de andere versies. Ga hiervoor naar Weergave > Thema’s. Ga met je muis over het thema die je wilt verwijderen en klik op Themadetails. Rechts onderin kun je het thema verwijderen.

Plugins opschonen

Wat voor thema’s geldt, geldt ook voor niet gebruikte plugins. Om te kijken welke plugins er zijn geïnstalleerd, ga je via je menu naar Plugins > Geïnstalleerde plugins. Standaard is ‘Hello Dolly‘ geïnstalleerd. Deze mag je verwijderen door met je muis over de plugin te gaan en dan op Verwijderen te klikken. Ga je niet actief bloggen, dan kun je ervoor kiezen om de plugin Akismet te verwijderen. Deze is ook standaard door WordPress geïnstalleerd.

Beveiligingsplugin iThemes Security

Beveiligen van je website is enorm belangrijk. Dat geldt zeker ook voor je gebruikersnaam. Kies hier geen ‘admin’ voor. Deze naam is algemeen bekend bij hackers. En… kies een sterk wachtwoord. Maar er is meer nodig om je website te beveiligen. Zelf werk ik met iThemes Security Pro (betaalde plugin), maar je kunt ook een gratis versie installeren. Ga hiervoor via je menu naar Plugins > Nieuwe plugin en zoek op security. Daar zie je de plugin iThemes Security. Deze plugin is gemakkelijk in te stellen en is vertaald naar het Nederlands 🙂

Overige tips

Naast het opschonen van je plugins, thema en de juiste beveiliging, is het belangrijk dat je regelmatig je plugins en thema bijwerkt. Dat doe ik wekelijks. Vind je het lastig om dat te onthouden, maak er dan een agendapunt van, zodat je een herinnering ontvangt. Ga voor het bijwerken van je plugins en thema naar je Dashboard en klik op Updates. Daar zie je alle updates staan. Begin dan eerst met het bijwerken van je plugins, daarna de thema’s en als laatste WordPress. Voordat je WordPress bij gaat werken, doe je er goed aan om eerst een back-up te maken van je hele website.

Een back-up maak ik zelf als ik nieuwe content heb toegevoegd aan mijn website, maar in ieder geval één keer per maand. Ik gebruik hiervoor de plugin Duplicator. Deze kun je gratis downloaden via Plugins > Nieuwe plugin > Duplicator. Maar natuurlijk zijn er ook alternatieven die je kunt gebruiken.

En ben jij druk bezig met je website, dan wil je nog niet dat je website in Google gevonden wordt of als iemand per ongeluk op jouw URL komt, dat ze een website zien die nog in ontwikkeling is. De eerste optie is om een plugin te installeren. Ik gebruik hiervoor Hide my Site. Deze kun je zoeken via je menu en dan via Plugins > Nieuwe plugins > Hidy my Site.

Daarnaast kun je via Instellingen > Lezen een vinkje zetten bij Zoekmachines Zichtbaarheid.

Let er wel op dat je dit vinkje wel weer uitzet als je website af is en deactiveer dan ook de plugin Hide my Site.

Dit zijn een aantal tips die je kunt gebruiken als je zelf je WordPress website gaat bouwen.

Vind je dit allemaal niet jouw ding of te ingewikkeld. Neem dan contact met mij op. Ik help je graag met het instellen van deze tips.

Succes!

Groetjes, Nicoline

Deel mijn blog heel gemakkelijk