Podcasten voor beginners: Zo begin je simpel en snel

Podcasten voor beginners: Zo begin je simpel en snel

Microfoon, koptelefoon en laptop
Microfoon, koptelefoon en laptop

In het kort

Droom je ervan om een podcast te starten, maar weet je niet waar je moet beginnen? In deze blog leer je wat je minimaal nodig hebt om van start te gaan: van microfoons en koptelefoons tot opnamesoftware en handige tips voor een goede geluidskwaliteit. Ontdek hoe je eenvoudig opneemt, zelfs met je telefoon, en maak van jouw verhaal een podcastsucces!

Wil jij een podcast starten en jouw verhaal delen? Geweldig idee! Je hebt echt geen dure apparatuur nodig om te beginnen. In deze blog leg ik uit wat je minimaal nodig hebt om je eerste podcast op te nemen.

Welke microfoon heb je nodig?

De microfoon is het belangrijkste onderdeel van je podcast. Gelukkig hoef je geen grote investering te doen om te beginnen. Hier zijn een paar opties:

  • Telefoon en oortjes: De microfoons op je telefoon zijn prima, zeker als je oortjes met een snoer gebruikt. Dit kan een goede start zijn als je net begint.
  • Dasspeldmicrofoon: Dit is een klein microfoontje dat je aan je kraag of das kunt klemmen. Het geluid is beter dan de microfoon op je telefoon, en deze zijn vaak betaalbaar.
  • USB-microfoon: Dit is een populaire keuze voor beginnende podcasters. Je sluit hem direct aan op je computer en de geluidskwaliteit is meestal prima. Een bekend model is de Blue Yeti. Let op, je kunt maar één USB-microfoon tegelijk op je computer aansluiten.
  • XLR-microfoon: Dit type microfoon heeft een analoge aansluiting met drie pinnen en wordt vaak gebruikt door artiesten. Voor deze microfoon heb je een audio-interface of mixer nodig, wat het wat duurder maakt.
  • Combi-microfoon (USB en XLR): Dit is een interessante optie als je nu met USB wilt beginnen, maar later een complete set wilt aanschaffen.

Hieronder zie je een voorbeeld van een combi-microfoon en een XLR microfoon.

Combi-microfoon XLR-USB
Combi-microfoon (USB en XLR. Foto: https://www.bax-shop.nl/
Voorbeeld XLR microfoon. Foto: https://www.bax-shop.nl/

Specificaties om op te letten

  • Richtkarakteristiek: Een cardioïde microfoon is ideaal voor spraak, omdat hij vooral geluid van voren opneemt.
  • Popfilter: Dit voorkomt storende plofklanken bij het uitspreken van bepaalde letters.
  • Gevoeligheid: Er zijn dynamische en condensatormicrofoons. Een condensatormicrofoon neemt meer nuance in je stemgeluid op (vergelijkbaar met verschillende kleuren in een regenboog), terwijl een dynamische microfoon beter is in het onderdrukken van achtergrondgeluiden.
  • Gain (versterking): Dit is als een volumeknop voor je microfoon. Niet alle microfoons hebben dit, maar het kan handig zijn om het volume van je opname aan te passen.

Tips voor het gebruik van je microfoon

  1. Houd de microfoon ongeveer vier vingers van je mond af.
  2. Plaats de microfoon onder een hoek van 45 graden, niet recht voor je mond.
  3. Als je live opneemt met meerdere mensen, zet de microfoons dan niet recht tegenover elkaar.
  4. Blijf op een constante afstand van de microfoon en “eet” hem niet op – praat niet te dichtbij.

Heb je een koptelefoon nodig?

Ja, een koptelefoon is echt handig! Hiermee kun je tijdens het opnemen horen of je hard genoeg praat en of er geen storende achtergrondgeluiden zijn. Een gesloten koptelefoon is het beste, omdat deze omgevingsgeluid goed dempt.

Tip: In mijn opleiding heb ik het advies gekregen om de Devine PRO 2000 koptelefoon aan te schaffen.

Wat heb je verder nodig?

Naast een microfoon en een koptelefoon heb je nog een paar dingen nodig:

  • Computer: Om je podcast op te nemen en te bewerken.
  • Opnamesoftware: Er zijn veel gratis programma’s, zoals Audacity.
  • Rustige plek: Zorg dat je opneemt in een ruimte met zo min mogelijk achtergrondgeluid.

Zo ga je aan de slag!

  • Installeer de opnamesoftware: Volg de instructies om je microfoon en koptelefoon aan te sluiten.
  • Test je apparatuur: Maak een korte opname om te checken of alles goed werkt.
  • Begin met opnemen: Start de opname en praat op een natuurlijke manier.
  • Bewerk je opname: Gebruik de software om stukjes eruit te knippen en het volume aan te passen.

Tip: Begin met korte opnames om het opnameproces te leren kennen. Naarmate je meer ervaring krijgt, kun je langere opnames maken.

Kun je ook opnemen met je mobiel?

Ja, zeker! Er zijn veel goede opname-apps voor zowel iOS als Android. Populaire opties zijn:

  • Spotify for Podcasters (voorheen Anchor): Een gebruiksvriendelijke tool waarmee je je podcast eenvoudig kunt opnemen, bewerken en verspreiden via Spotify en andere platforms. Het biedt alle functies die je nodig hebt om snel aan de slag te gaan.
  • RØDE Voice Memos: Voor een iets professionelere opname.
  • Standaard opname-apps: De standaard apps op je telefoon werken vaak ook prima.

Beide apps zijn eenvoudig in gebruik en bieden voldoende functionaliteit voor eenvoudige spraakopnames, ideaal als je snel iets wilt opnemen zonder extra software te installeren.

Extra tip: Als je buiten opneemt, gebruik dan een windkapje voor je telefoonmicrofoon. Deze zijn goedkoop en maken een groot verschil in geluidskwaliteit.

Opnemen op afstand: Zoom en andere systemen

Opnames op afstand worden vaak gedaan via Zoom. Hierbij een paar tips:

  • Zoom: In de instellingen kun je aangeven dat je van elke deelnemer een aparte opname wilt hebben. Controleer dit in Zoom, want deze optie lijkt alleen beschikbaar te zijn in de betaalde versie. Kies in de instellingen onder Audio de juiste microfoon en zet de optie voor onderdrukking van achtergrondgeluid aan. Zo voorkom je dat je per ongeluk via je laptopmicrofoon opneemt in plaats van via je goede microfoon.
  • Andere systemen: Een andere goede optie voor het opnemen op afstand is Riverside.fm. Dit platform biedt hoogwaardige audio- en video-opname en neemt de audio van elke spreker lokaal op, wat betekent dat het geluid op de computer van de spreker wordt opgeslagen. Dit voorkomt kwaliteitsverlies door een slechte internetverbinding. Riverside heeft een gratis plan, maar voor meer functies zijn er betaalde abonnementen beschikbaar.

Tip: Laat ook op je eigen computer een opname meelopen, bijvoorbeeld in QuickTime. Zo heb je altijd een back-up van de opname.

Met een USB-microfoon, koptelefoon en gratis software kun je al snel een goede podcast maken. Het belangrijkste is om gewoon te beginnen en plezier te hebben!

Wil je meer tips? Laat het me weten!

Groetjes, Nicoline

Deel mijn blog heel gemakkelijk