Mailchimp: eenvoudige poll of enquête

Mailchimp: eenvoudige poll of enquête

Portretje Nicoline's Office
Mailchimp poll en enquete_Nicoline's Office

Nog niet zo lang geleden vroeg een collega VA mij of ik wel eens een poll of enquête had gemaakt met MailChimp. Ze had een opdrachtgever die een poll in haar nieuwsbrief wilde opnemen en ze had er eigenlijk geen tijd voor om dit uit te zoeken. Ik heb de nieuwsbrief voor haar gemaakt en dacht meteen dat het een mooi item was voor een blog 🙂

Mailchimp enquête maken

Log in bij Mailchimp en ga via je menubalk boven in naar Create en klik op Survey.

Selecteer daarna de Audience en klik op Begin. Je gaat nu de enquête maken.

Klik op Add Questions. Je komt dan in het volgende scherm bij Questions. Klik op Add a question om een keuze te maken uit de antwoordmogelijkheden.

In onderstaand voorbeeld heb ik gekozen voor radio buttons. Je kunt nu je eerste vraag maken met de opties. Klik op Add a question als je meerdere vragen wilt toevoegen. Ook kun je aangeven bij Answer Type of een vraag verplicht is of dat je een ‘other option’ wilt toevoegen. Kiezen mensen voor die optie, dan krijgen ze een tekstveld waarin ze zelf een reactie kunnen geven.

Vormgeven van je enquête

Heb je al je vragen ingevuld, klik dan rechts boven in op Save & Close. Je gaat dan weer naar de pagina van de enquête. Je kunt ook het design nog aanpassen. Klik hiervoor nog een keer op Edit Survey en klik boven aan op Design.

Bij Branding kun je ervoor kiezen om je logo toe te voegen. Bij Custom Messaging kun je nog een korte boodschap toevoegen waar deze enquête over gaat, kun je de tekst van de button aanpassen en eventueel nog een boodschap toevoegen als de enquête is ingevuld. Bij Styles kun je de kleuren naar jouw huisstijl aanpassen. Vergeet daarna niet rechts boven in weer op Save & Close te klikken.

Enquête delen

Nadat je de vragen hebt ingevuld en het formulier hebt opgemaakt in jouw huisstijl, wil je de enquête ook delen. Hiervoor moet je ‘m eerst aanzetten. Dat doe je door op Turn On te klikken.

Nu kun je ‘m delen door de URL bijvoorbeeld in je nieuwsbrief te vermelden. Ook kun je de enquête gelijk delen op Facebook of Twitter. De URL vind je in het rode vierkantje ‘copy survey URL’.

Resultaten enquête

De resultaten van je enquête vind je op dezelfde pagina terug.

Ook kun je de resultaten terugvinden bij Audiences, All Contacts en klik daarna de tab Surveys aan. Hier vind je alle enquêtes. Klik bij de betreffende enquête op View en je vind daar de resultaten 🙂

Mailchimp Poll maken

Een poll kun je toevoegen aan je campagne. Met een poll kun je bijvoorbeeld vragen naar de mening van je abonnees over een bepaald onderwerp met een beoordelingsschaal van 1-10.

Je gebruikt hiervoor de mergetags:

|POLL:RATING:x| Stel hier je vraag.|END:POLL|

Ga naar de nieuwsbrief waar je de poll wilt toevoegen en klik op Edit Design om de nieuwsbrief te wijzigen of op te maken. Ga naar de plaats in de nieuwsbrief waar je de poll wil hebben en type de mergetags.

De ‘X’ in de mergetag kun je aanpassen naar een H voor horizontaal of V voor verticaal. De beoordelingsschaal wordt dan horizontaal of verticaal in je nieuwsbrief vertoond.

Je kunt in één campagne zoveel poll mergetags toevoegen als je wilt. Om de vragen gescheiden te houden, begin je iedere vraag met de mergetags.

Maak de nieuwsbrief verder op zoals je gewend bent.

Wanneer je abonnee de nieuwsbrief met de poll ontvangt, worden de samenvoegingslabels weergegeven in een klikbare beoordelingsschaal. Je ziet deze gegevens niet in de testmail of als je het voorbeeld bekijkt.

Dit is wat je abonnees zullen zien.

Nadat je abonnee een reactie heeft gegeven op je vraag, dan komt hij op de bedankpagina van Mailchimp. Heb je meerdere vragen, dan moet je abonnee terug naar je nieuwsbrief om de volgende vraag te beantwoorden. De bedankpagina pas je aan bij je formulieren. Ga hiervoor naar Audience → Signup Forms → Select Form Builder en ga naar Survey Landings Page.

Resultaten van je poll

De resultaten van je enquête vind je bij de campagnes. Ga hiervoor naar Campaigns → Reports. Klik bij je campagne op View Reports. Als je iets naar beneden scrolt, zie je Poll Information staan. Klik op View poll results om de resultaten te bekijken.

Mailchimp enquête toevoegen aan nieuwsbrief

Naast een enquête via een landingspagina, kun je deze ook – net als een poll – toevoegen aan je nieuwsbrief. Gebruik de mergetag *|SURVEY|* om je abonnees een enkele vraag te stellen met een bepaald aantal antwoorden waaruit ze kunnen kiezen. Wil je meerdere vragen stellen, ga dan voor de eerste optie in deze blog.

Ga naar de nieuwsbrief waar je de vraag wilt toevoegen en klik op Edit Design om de nieuwsbrief te wijzigen of op te maken. Ga naar de plaats in de nieuwsbrief waar je de vraag wil hebben en typ de enquêtevraag. Bijvoorbeeld:

Gebruik jij nieuwsbrieven als marketing instrument?
*|SURVEY: Nee|*
*|SURVEY: Ik stuur af en toe een nieuwsbrief|*
*|SURVEY: Ja, ik verstuur wekelijks een nieuwsbrief naar mijn abonnees|*

Maak de nieuwsbrief verder op zoals je gewend bent.

Hieronder een voorbeeld wat de abonnees zien.

Nadat je abonnee een reactie heeft gegeven op je vraag, dan komt hij op de bedankpagina van Mailchimp. De bedankpagina pas je aan bij je formulieren. Ga hiervoor naar Audience → Signup Forms → Select Form Builder en ga naar Survey Landings Page.

Resultaten van je enquêtevraag

De resultaten van je enquête vind je bij de campagnes. Ga hiervoor naar Campaigns → Reports. Klik bij je campagne op View Reports. Als je iets naar beneden scrolt, zie je Poll Information staan. Klik op View poll results om de resultaten te bekijken.

Meer weten?

Wil je meer weten over enquêtes of een poll in je nieuwsbrief? Kun je hulp gebruiken bij het versturen van je nieuwsbrief? Of heb je een vraag? Neem dan contact met mij op.

Deel mijn blog heel gemakkelijk