Laposta: maken van een lijst

Laposta: maken van een lijst

Portretje Nicoline's Office
Werken met lijsten in Laposta

In mijn vorige blog heb ik je geïnformeerd over wat Laposta is. Als je met Laposta start is het belangrijk na te denken of je met meerdere lijsten wilt werken. Misschien wil je voor een weggever een aparte lijst maken. Als mensen dan de weggever aanvragen, komen ze op de lijst die je daarvoor gemaakt hebt.

Wat is een lijst?

Een lijst binnen Laposta is een relatiebestand. Voor elke doelgroep binnen jouw relatiebestand kun je een aparte lijst aanleggen. Dus bijvoorbeeld een algemene nieuwsbrief en bijvoorbeeld specifiek over een product of dienst.

Bij het aanmaken van een campagne kun je aanvinken welke lijst(en) je jouw nieuwsbrief wilt toesturen.

Maken van een lijst

Ga hiervoor naar Relaties en klik op de knop Maak een nieuwe lijst.

Overzicht van lijsten Laposta

Je geeft deze lijst een naam en eventueel een omschrijving. Daarnaast kun je aangeven of je automatisch op de hoogte wilt worden gehouden van de aan- en afmeldingen.

Maken van een nieuwe lijst in Laposta

Op de hoogte blijven van in- en uitschrijvingen en wijzigingen

Daarnaast kun je nog op de hoogte blijven van je aanmeldingen als iemand zich heeft ingeschreven, zijn profiel heeft gewijzigd en als een relatie zich heeft uitgeschreven. Persoonlijk hoef ik dit niet te weten. In het begin is het misschien interessant om te weten wie zich heeft aangemeld, maar als het storm loopt dan zit je mailbox zo vol 🙂 Je kunt hier dus een e-mailadres invullen. Je kunt bijvoorbeeld een apart e-mailadres hiervoor aanmaken, dan komen deze e-mails in een aparte mailbox.

Op de hoogte blijven van in- en uitschrijvingen en wijzigingen Laposta

Vergeet utieindelijk niet om op de button Opslaan te klikken.

Hoeveel lijsten mag je aanmaken?

Binnen Laposta kun je onbeperkt aantal lijsten aanmaken.

Hoe maak ik extra velden aan voor mijn lijst?

Misschien is het voor jouw nieuwe lijst belangrijk dat je een geboortedatum hebt van je abonnee. Je kunt heel gemakkelijk nieuwe velden aanmaken voor je nieuwe lijst. Ga hiervoor naar Relaties → Bekijk de lijst die je wilt bewerken → Kenmerken lijst → Aanmelden extra velden.

Klik op Voeg een nieuw veld toe. Je voeg je de naam van het veld toe, bijvoorbeeld Geboortedatum. Geef aan of dit een tekstveld, numeriek veld, datumveld of een meerkeuzeveld is.

Hier geef je aan of dit veld weergegeven moet worden in het aanmeldformulier en op het overzicht van de lijst. Ook kies je hier of het een verplicht veld is of niet. Wees voorzichtig in het vragen van teveel informatie, want het kan een potentiële klant ook weerhouden om gegevens in te vullen. Vraag je om een geboortedatum of telefoonnummer, benoem dan ook waarvoor je het nodig hebt.

Ook kun je een standaardwaarde meegeven. Dit gebruik ik zelf altijd bij de voornaam. Daar geef ik ‘lezer’ als standaardnaam mee. Mijn nieuwsbrieven personaliseer ik altijd. Mocht je geen voornaam hebben, dan vult Laposta hier automatisch ‘lezer’ in. Klik uiteindelijk nog wel op Opslaan 🙂

Veld toevoegen aan een lijst in Laposta

Hoe kan ik nieuwe abonnees toevoegen aan mijn lijst?

Via een formulier worden nieuwe abonnees toegevoegd aan je lijst. Heeft een relatie zich eerder afgemeld voor je nieuwsbrief, kan hij zich opnieuw aanmelden via het aanmeldformulier voor je nieuwe lijst.

Wil je op je website een aanmeldformulier zelf ontwerpen, dan moet je dit doen via de API van Laposta. Het ID van de API vind je als je naar de lijst toegaat en bij Kenmerken lijst klikt. Aan de rechterkant vind je de API.

ID voor API Laposta

Aanpassen wijzigingsformulier

Ga naar het tabblad Aanvullen en klik op Zelfstandig wijzigingsformulier en druk op de button Beginnen. Hier kun je nog een een logo toevoegen en een naam toevoegen van het formulier. De tekst die je hier invult, zien de mensen ook die het aanmeldformulier invullen.

  • Klik op [logo] en hier kun je je logo selecteren
  • Klik op kop boven formulier om eventueel de tekst aan te passen
  • Dan krijg je een [leeg] veld, hier kun je zelf nog iets van tekst invoeren
  • Klik je op e-mailadres, dan kun je de tekst nog aanpasen, eventueel het lettertype en de lettergrootte. Ook de kleur kun je nog aanpassen.
  • Dan krijg je bijvoorbeeld Voornaam. Ook hier kun je de tekst aanpassen en aangeven of dit veld verplicht is of niet. Ook hier kun je de opmaak aanpassen. Heb je meerdere velden als bijvoorbeeld Achternaam, dan werkt dat hetzelfde.
  • Onderaan het formulier heb je de button. Ook hier kun je alles aanpassen naar jouw wensen.
  • Klik op Opslaan en naar Stap 2

Aanpassen standaard teksten

In het volgende scherm kun je teksten aanpassen. In veel gevallen hoeft dit niet en zijn de teksten oké. Klik dan op Opslaan en naar Stap 3.

Als iemand zijn gegevens heeft aangepast, krijgt hij/zij een standaard melding te zien. Als je wilt kun je hier ook je logo toevoegen bij [logo] en de na eventueel naam van de lijst aanpassen.

Wil je de deelnemers liever doorverwijzen naar een eigen url op je website, dan kun je dat ook invullen en klik daarna op Vastleggen.

Doorverwijzen naar eigen url Laposta

Heb je alles aangepast wat je wilt aanpassen, klik dan onderaan de pagina op Opslaan en terug naar het overzicht.

Aanpassen van afmeldpagina

De nieuwsbrief bevat een (wettelijk verplichte) afmeldlink. Als je abonnee klikt op die link dan komen ze op een afmeldpagina. Hier kun je nog de naam van je bedrijf aanpassen en een logo toevoegen. Ook kun je een eigen url meegeven naar een pagina op je website.

Om dit aan te passen ga je naar het tabblad Afmelden. Dat is het tabblad naast Aanvullen waar je net bent geweest om je aanmeldpagina aan te passen. Klik daarna op Opslaan.

Aanpassen aanmeldpagina Laposta

Uitschrijven abonnees

Als je een e- mail ontvangt dat iemand jouw nieuwbrief niet meer wil ontvangen, dan kun je de relatie handmatig uischrijven.

Meld een abonnee zichzelf af via de afmeldlink onderaan de nieuwsbrief en staat hij of zij bijvoorbeeld in 2 lijsten, dan wordt hij of zij alleen voor die betreffende lijst uitgeschreven.

Kan ik een lijst verwijderen?

Op de pagina Relaties kun je een lijst verwijderen. Onder de lijst die je wilt verwijderen staan een aantal linkjes, waaronder ‘Verwijderen’.
Let wel op! Als je een lijst verwijderd, dan verwijder je alle relaties in die lijst definitief. Je kunt dit niet meer ongedaan maken, of je moet de relaties opnieuw toevoegen in een andere lijst.

Verwijderen van een lijst in Laposta

Online training Laposta

Zit je al een tijdje na te denken om een nieuwsbrief te versturen naar je klanten of heb je een mooie weggever die je naar potentiële klanten wil versturen? Misschien gebruik je nu een ander systeem en wil je overstappen. Met Laposta kun je op een simpele en snelle manier een nieuwsbrief opmaken en versturen. En tot 2000 relaties is het helemaal gratis!

Wil je weten hoe makkelijk Laposta werkt, volg dan mijn online training. Door middel van korte video’s maak je stap voor stap je nieuwsbrief.

Eigen advertentie Onlinr training Laposta

Meer weten?

Wil je meer weten over Laposta, neem dan gerust contact met mij op. Overweeg je om een nieuwsbrief te gaan versturen of wil je overstappen naar Laposta? Ik kan je daar goed bij ondersteunen.

Deel mijn blog heel gemakkelijk