Invulbare PDF maken met PDF escape

Invulbare PDF maken met PDF escape

Portretje Nicoline's Office
Invulbare PDF maken met PDF escape

Vandaag mocht ik voor een klant weer een invulbaar werkboek maken. Het werkboek is opgemaakt in Canva. Om deze invulbaar te maken gebruik ik PDF escape. In deze blog laat ik je stap voor stap zien hoe ik een invulbare PDF hiervan maak.

Ga naar de website van PDF escape. Hier kun je gratis PDF-bestanden uploaden om deze invulbaar te maken. De enige limiet is dat het PDF-bestand maximaal 10 MB of 100 pagina’s groot mag zijn. Vaak is dit voldoende. Ik kies hier voor PDFescape Online PDF Editor.

Wat kun je wijzigen?

Je kunt de volgende onderdelen wijzigen:

 • Links maken in je PDF-bestand. Gebruik je verwijzingen naar URL’s in je (werk)boek, dan kun je van deze URL een link maken;
 • Tekstvakken maken waar mensen in kunnen typen (heel handig voor bijvoorbeeld opdrachten in je (werk)boek;
 • Aanvinkvakjes maken die mensen aan kunnen vinken. Handig als je een vraag stelt met keuzemogelijkheden.

Stappenplan

Ga naar de website van PDF escape. Ik kies hier voor PDFescape Online PDF Editor.

Je klikt op upload PDF tot PDFescape en zoek op je computer het PDF-bestand op wat je wilt bewerken.

Je krijgt dan een pop-up te zien zodat je het bestand kunt uploaden. Klik op Choose File en zoek het bestand op die je wilt bewerken.

Je ziet nu het PDF-bestand verschijnen in de omgeving waar je dit kunt bewerken. Ga naar de pagina waar je een invulbaar veld wilt toevoegen. In Canva heb ik de vakken die invulbaar gemaakt moeten worden een lichte kleur gegeven.

Tekst is onleesbaar gemaakt uit privacy van de klant.

Om deze velden nu invulbaar te maken kies bij Insert voor het veld Form Field.

Je krijgt dan een pop-up te zien met een aantal opties:

 • Text
 • Text Paragraph
 • Checkbox
 • Radio
 • Dropdown
 • Listbox
 • Reset Button
 • Submit Button

In de praktijk gebruik ik vaak Text Paragraph. Hiermee kun je een tekstblok invullen. Klik op Select. Teken met je muis een vak waar de mensen hun tekst kunnen typen. Het vak kleurt nu groen. Kies hier eventueel het lettertype en de grootte van het lettertype. Als je het bestand opslaat en iemand opent het document kunnen de mensen in dit vak de tekst typen.

Tekst is onleesbaar gemaakt uit privacy van de klant.

Een link maken in het PDF-bestand

Heb je in het PDF-bestand een verwijzing naar bijvoorbeeld een URL van een website, dan kun je een link toevoegen, zodat deze aanklikbaar wordt. Ga hiervoor naar Insert en klik op Link.

Vervolgens selecteer je het vak (bijvoorbeeld een knop of regel) waar je link onder wilt zetten. Daarna zie je een pop-up verschijnen. Hier vul je de link van de pagina in waar je naar wilt verwijzen en klik op OK.

Sla het bestand op en download deze direct. Als je dan de PDF opent, zie je dat het tekstvlak blauw is geworden. Hier kun je nu tekst typen.

Tot zover de basis voor het invulbaar maken van een PDF-bestand. Mocht je vragen hebben of kun je hulp gebruiken bij het maken van een (werk)boek en/of het invulbaar maken van een e-book, neem dan gerust contact met mij op. Ik help je graag.

Succes!

Groetjes, Nicoline

Deel mijn blog heel gemakkelijk