Hoe maak je social media posts toegankelijker?
Toegankelijkheid is belangrijk voor iedereen. Het betekent dat iedereen, ongeacht hun beperkingen, toegang heeft tot informatie en diensten. Dit geldt ook voor social media.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je social media posts toegankelijker te maken. In deze blogpost deel ik drie praktische tips om je content toegankelijk te maken voor iedereen.
Alt-teksten
Afbeeldingen zeggen meer dan duizend woorden, maar niet voor iedereen. Ze zijn belangrijk voor mensen met visuele beperkingen, maar kunnen ook nuttig zijn voor mensen met andere beperkingen, zoals cognitieve beperkingen. Om ervoor te zorgen dat iedereen je visuele content begrijpt, zijn alt-teksten cruciaal. Alt-teksten zijn tekstalternatieven voor afbeeldingen die door schermlezers worden voorgelezen.
Hoe doe je dit?
- Beschrijf de inhoud nauwkeurig. Wat is er te zien op de afbeelding?
- Vermijd vage beschrijvingen. Gebruik specifieke woorden en zinsdelen.
- Bied context. Als de afbeelding deel uitmaakt van een groter geheel, leg dan uit wat het illustreert.
- Hou het to-the-point. Probeer de beschrijving binnen een redelijk aantal woorden te houden.
- Vermijd overbodige informatie. Focus op de belangrijkste onderdelen van de afbeelding.
Voorbeeld:
Alt-tekst: Groep mensen die lachen en elkaar omhelzen.
Deze alt-tekst is nauwkeurig en beknopt. Het beschrijft de belangrijkste onderdelen van de afbeelding, namelijk de groep mensen en de acties die ze uitvoeren. Voeg alt-teksten toe aan je afbeeldingen voor een inclusieve social media ervaring!
Download bij Marrit Postma van Woordprikkels een gratis spiekbriefje voor goede alt-teksten bij je afbeeldingen.
Hashtags
Hashtags zijn een geweldige manier om je posts te vinden en te delen. Maar wist je dat je ze ook toegankelijker kunt maken?
Hoe doe je dit?
- Gebruik beschrijvende hashtags. Gebruik woorden of zinsdelen die de betekenis van de hashtag duidelijk maken.
- Vermijd te lange hashtags. Probeer hashtags kort te houden, zodat ze gemakkelijk te lezen zijn.
- Gebruik hoofdletters voor leesbaarheid.
- Vermijd onnodige symbolen of speciale tekens.
- Plaats hashtags op de juiste plek. Plaats hashtags aan het einde van het bericht, tussen zinnen in.
Voorbeeld:
Hashtags: #groep mensen #lachen #omhelzen #DigitaleToegankelijkheid #toegankelijkheid #SocialMedia
Deze hashtags zijn beschrijvend en kort. Ze gebruiken hoofdletters voor leesbaarheid en vermijden onnodige symbolen of speciale tekens. De hashtags worden geplaatst aan het einde van het bericht, tussen zinnen in.
Video’s
Video’s zijn een populaire manier om informatie te delen op social media. Ze kunnen ook toegankelijk worden gemaakt voor mensen met beperkingen.
Hoe doe je dit?
- Zorg voor ondertiteling. Ondertiteling maakt de video toegankelijk voor mensen met gehoorbeperkingen.
- Bied audiodescriptie aan. Audiodescriptie is een gesproken beschrijving van de visuele inhoud van de video. Het is belangrijk voor mensen met visuele beperkingen.
- Hou je taalgebruik eenvoudig. Gebruik eenvoudige taal en vermijd vakjargon of moeilijke zinnen.
- Zorg voor voldoende contrast. Het contrast tussen de ondertiteling en de achtergrond van de video moet voldoende zijn, zodat de ondertiteling duidelijk leesbaar is.
Voorbeeld:
Ondertiteling: Man spreekt: “Hallo allemaal, in deze video laat ik jullie zien hoe je alt-teksten kunt schrijven voor je afbeeldingen op social media.”
Audiodescriptie: De video toont een man die aan een computer zit. Hij spreekt over alt-teksten voor afbeeldingen op social media. Hij legt uit dat alt-teksten belangrijk zijn voor mensen met visuele beperkingen.
Maak je video’s toegankelijk! Voeg ondertiteling en audiodescriptie toe voor een inclusieve kijkervaring.
Door deze eenvoudige stappen te volgen, draag je bij aan een inclusievere online omgeving. Digitale toegankelijkheid is niet alleen een trend, maar een verantwoordelijkheid die we allemaal delen. En het vergroot de kans dat je content door een breder publiek wordt gelezen en begrepen. Laten we samen streven naar een digitaal landschap waar iedereen kan deelnemen en bijdragen.
Wil je ook die verantwoordelijkheid nemen, maar vind je het allemaal te veel werk of besteed je het graag uit? Neem dan contact met mij op en dan bespreken we je wensen.
Deel mijn blog heel gemakkelijk