Hoe voeg je een gebarentolk toe in Microsoft Teams?
In het kort
Wist je dat je in Microsoft Teams een gebarentolk kunt inschakelen? Dit maakt vergaderingen toegankelijker voor doven en slechthorenden. In deze blog leer je stap voor stap hoe je gebarentaalweergave instelt en handige tips toepast, zoals het vastpinnen van de tolk en het gebruik van de samen-modus. Inclusieve vergaderingen beginnen hier!
Wist je dat je in Microsoft Teams een gebarentolk kunt inschakelen? Superhandig als je te maken hebt met doven en slechthorenden. Dit zorgt ervoor dat je vergaderingen toegankelijk zijn voor iedereen, ook voor mensen met een gehoorbeperking. In deze blog leg ik uit hoe je dit eenvoudig kunt instellen en geef ik een paar handige tips voor een inclusieve vergadering.
Hoe schakel je gebarentaalweergave in Microsoft Teams in?
Stap 1: Instellingen openen
Open je Microsoft Teams, klik op de drie puntjes (links van je profielafbeelding rechtsboven) en klik op Instellingen in het dropdown-menu.
Stap 2: Gebarentaalweergave inschakelen
Aan de linkerkant van je scherm vind je de Instellingen en klik op Vormgeving en toegankelijkheid. Schakel Gebarentaalweergave in.
Stap 3: Gebarentaalgebruikers beheren
Je krijgt dan extra opties. Onder de gabarentaalweergave vind je ook ‘Gebarentaalgebruikers beheren‘. Als je deze aanklikt, dus je iemand aanwijzen, die de gebarentolk is.
Stap 4: Automatisch toevoegen in toekomstige vergaderingen
Als je dit hebt aangezet en iemand hebt toegevoegd, blijft deze persoon ook elke vergadering toegevoegd. Voordeel hiervan is, dat je bij toekomstige vergaderingen automatisch in de gebarentaalweergave komt. Dit kun je ook altijd weer uitzetten.
Handige tips voor een inclusieve vergadering
- Tolk vastpinnen: Deelnemers kunnen wisselen van plaats op je scherm, maar de gebarentolk blijft altijd op dezelfde plek staan. Als een deelnemer zijn scherm deelt, blijft de tolk goed zichtbaar.
- Gebruik de ‘samen-modus’: De samen-modus plaatst alle deelnemers in één weergave, waardoor de tolk altijd goed zichtbaar is voor iedereen. Lees er meer over bij het *.
- Grootte van de tolk instellen: Door de gebarentolk vast te pinnen, blijft deze altijd duidelijk zichtbaar op je scherm. Lees er meer over bij het *.
- Vaste tolk automatisch toegevoegd: Als je een vaste tolk hebt, wordt deze automatisch toegevoegd aan elke vergadering, wat tijd bespaart en vergaderingen soepeler laat verlopen.
- Spreek duidelijk en niet te snel: Voor sprekers is het belangrijk om niet te snel te praten, zodat de gebarentolk de tijd heeft om alles goed over te brengen.
Meer weten over de samen-modus en het aanpassen van het video-venster?
*) Om de samen-modus aan te zetten en het video-venster van de tolk vast te pinnen, kan elke deelnemer individueel het volgende doen:
- Samen-modus inschakelen: Klik tijdens de vergadering op de drie puntjes in de menubalk en kies voor Samen-modus.
- Gebarentolk vastpinnen: Beweeg je muis over het venster van de gebarentolk, klik op de drie puntjes, en selecteer Vastpinnen om de tolk altijd in beeld te houden.
Niet alleen de persoon die doof of slechthorend is, maar ook andere deelnemers kunnen de samen-modus en het vastpinnen van de tolk gebruiken. Zo blijft de gebarentolk voor iedereen goed zichtbaar, ongeacht wie aan het woord is of een scherm deelt.
Meer weten over digitale toegankelijkheid?
Het toevoegen van een gebarentolk in Microsoft Teams is een eenvoudige, maar krachtige manier om je vergaderingen inclusiever en toegankelijker te maken. Door het vastpinnen van de tolk en de juiste scherminstellingen te kiezen, kunnen ook mensen met een gehoorbeperking volledig deelnemen aan het gesprek.
Tip: Wist je dat je met de Accessibility Checker in Microsoft 365 ook je documenten toegankelijk kunt maken? Lees hier mijn blog over hoe je dat doet!
Wil je meer weten over hoe je digitale toegankelijkheid kunt verbeteren in jouw organisatie? Van toegankelijke documenten tot inclusieve vergaderingen, ik help je graag verder! Neem contact met me op voor een vrijblijvend gesprek, lees mijn andere blogs over digitale toegankelijkheid én meld je aan voor mijn nieuwsbrief!
Deel mijn blog heel gemakkelijk