Een favicon voor je website

Een favicon voor je website

Portretje Nicoline's Office
Wat is een favicon_Nicoline's Office

Wil je een favicon toevoegen aan je WordPress website? Dat is heel eenvoudig. In deze blog laat ik je zien hoe je een favicon maakt, waar de afbeelding aan moet voldoen en hoe je deze toevoegt aan je website.

Wat is een favicon?

Een favicon is een klein icoontje dat in de browserbalk wordt getoond als je website bezoekt. Dit icoontje zie je ook terug als je website als ‘favoriet’ wordt toegevoegd. Veel bedrijven kiezen voor een klein herkenbaar beeldmerk als favicon.

Hierboven een voorbeeld van een mijn eigen favicon.

Een voorbeeld van mijn lijst met favorieten, waarbij je dan ook de favicons ziet.

Hoe maak je een favicon?

Om een favicon te maken kun je het beste een vierkante afbeelding maken met een minimaal formaat van 512 × 512 pixels. Ben je handig in Photoshop, dan kun je die gebruiken, maar je kunt ook een ander programma gebruiken zoals Microsoft Paint. Er zijn ook veel websites te vinden waar je gratis favicons kunt maken.

Gebruik een transparante achtergrond

Maak je favicon in .png formaat. Daarmee ziet de afbeelding er scherper uit en je kunt een transparante achtergrond maken. Zo ziet het er in elke browser goed uit én professioneler 🙂

Een favicon toevoegen aan je website

Nu je een logo of icoontje hebt gemaakt met een transparante achtergrond, kun je deze gaan uploaden naar WordPress. Hiervoor log je in op je dashboard en ga naar Weergave → Customizer.

Zodra je in de WordPress Customizer zit, klik je op Site-identiteit. Hier kun je de titel en ondertitel van je website aanpassen én een favicon uploaden. Klik op Selecteer afbeelding en upload vervolgens de favicon die je hebt gemaakt. In de Customizer zie je vervolgens direct het resultaat in je browserbalk.

Ben je tevreden met het resultaat? Klik dan op de knop “Publiceren” bovenin de WordPress Customizer.

Werk je met bijvoorbeeld Beaver Builder of Divi, dan moet je even kijken waar je de site-identiteit hebt staan. Bij Beaver Builder is dat onder Instellingen en Site-identeit.

Ben je tevreden met het resultaat? Klik dan op de knop “Publiceren” bovenin de Customizer.

Favicon zichtbaar in zoekresultaten

Sinds dit jaar (2020) zijn favicons ook zichtbaar in de zoekresultaten van Google. Om in aanmerking te komen voor een favicon naast je zoekresultaten moet het aan enkele richtlijnen voldoen. Je favicon moet een veelvoud van een vierkant van 48 pixels zijn, bijvoorbeeld 48 x 48 pixels, 96 x 96 pixels, 144 x 144 pixels, enzovoort. Google schaalt je afbeelding terug naar 16 x 16 pixels voor gebruik in zoekresultaten, dus zorg ervoor dat de afbeelding er goed uitziet met die resolutie.

Tot zover mijn uitleg over wat een favicon is en hoe je deze kunt toevoegen aan je website. Kun je hier hulp bij gebruiken, neem dan contact met mij op.

Veel succes.

Deel mijn blog heel gemakkelijk