In het kort
Deze blog is voor het laatst bijgewerkt op 21 november 2024. Dit is een vraag die ik regelmatig krijg. Nog niet zo lang geleden vroeg een opdrachtgever van mij hier nog naar. Zij gaf aan dat de provider zelf ook back-ups maakt en waarom ik dit dan zelf ook nog doe voor haar. Heb jij een back-up van je website? Als je website bijvoorbeeld crasht, dan kom je zonder back-up niet meer in je website. Alles is dan weg en je moet helemaal opnieuw beginnen 😪 Dat is zonde en natuurlijk niet de bedoeling. Waarom moet je een back-up maken?…
Deze blog is voor het laatst bijgewerkt op 21 november 2024.
Dit is een vraag die ik regelmatig krijg. Nog niet zo lang geleden vroeg een opdrachtgever van mij hier nog naar. Zij gaf aan dat de provider zelf ook back-ups maakt en waarom ik dit dan zelf ook nog doe voor haar.
Heb jij een back-up van je website? Als je website bijvoorbeeld crasht, dan kom je zonder back-up niet meer in je website. Alles is dan weg en je moet helemaal opnieuw beginnen 😪 Dat is zonde en natuurlijk niet de bedoeling.
Waarom moet je een back-up maken?
Een back-up is eigenlijk een soort van reservekopie van je website. Hiermee kun je je website herstellen als er iets misgaat. Helaas maken te weinig mensen een back-up, vaak omdat ze nog nooit problemen hebben gehad. Maar een back-up is net als een verzekering: je hoopt het niet nodig te hebben, maar het is ontzettend fijn als het wél nodig is.😀
Regelt mijn hostingprovider geen back-up?
Sommige hostingproviders maken regelmatig back-ups, maar niet allemaal. Het is goed om dit na te vragen. Toch blijft verstandig om zelf back-ups te maken. Zo ben je niet afhankelijk en kun je zelf (of iemand anders) actie ondernemen als er iets fout gaat.
Hoe vaak moet ik dan een back-up maken?
Hoe vaak je een back-up maakt, hangt af van hoe vaak je wijzigingen aan je website doorvoert:
- Regelmatige contentupdates: Maak een back-up na iedere wijziging.
- Updates aan WordPress of plug-ins: Maak altijd een back-up vóórdat je updates uitvoert.
- Basis onderhoud: Voor klanten zonder veel wijzigingen maak ik één keer per maand een back-up.
- Websitebouw: Tijdens het bouwen van een website maak ik dagelijks een back-up.
Voor mijn klanten maak ik standaard wekelijks een back-up. Zo blijft alles veilig en up-to-date.
Welke plug-in kan ik gebruiken voor het maken van een back-up?
WordPress bestaat uit bestanden (thema’s, plug-ins, uploads enz.) en een database (instellingen, berichten, pagina’s) Voor een complete back-up heb je beide nodig.
Ik gebruik de plug-in UpdraftPlus (gratis). Deze plug-in is gebruiksvriendelijk en betrouwbaar. Voor klanten met specifieke wensen of complexere situaties kan ik ook werken met Duplicator Pro (betaald). Heb je technische kennis, dan kun je ook via phpMyAdmin een back-up van je database maken en met tools zoals FileZilla je bestanden downloaden.
Hoe lang bewaar je je back-up?
Ik bewaar zelf vier back-ups: genoeg voor een maand. De gemaakte back-ups verwijder ik van de webserver en sla ik extern op, zoals bijvoorbeeld in OneDrive. Andere opties zijn Google Drive, een USB-stick of een NAS (netwerkschijf). Zo heb ik altijd een reservekopie op een veilige plek.
Ideale back-up strategie
- Niet afhankelijk zijn van je hostingprovider: Maak zelf je back-up!
- Frequentie bepalen: Update je website regelmatig? Maak dan vaak back-ups.
- Een goede plug-in kiezen: Gebruik bijvoorbeeld UpdraftPlus of Duplicator Pro.
- Opslaglocatie kiezen: Sla je back-up extern op, bijvoorbeeld in de cloud of op een losse harde schijf.
Meer weten?
Het maken van back-ups is een belangrijk onderdeel van mijn onderhoudspakketten. Vind je het te veel gedoe om dit zelf te doen? Geen probleem! Als ik jouw website onderhoud, zorg ik voor regelmatige back-ups en up-to-date plug-ins en thema’s. Bekijk hier mijn onderhoudspakketten en ontdek hoe ik je kan helpen.😀
Deel mijn blog heel gemakkelijk