Is back-uppen van je website nodig?

Is back-uppen van je website nodig?

Portretje Nicoline's Office
20201219_224424_0000

Dit is een vraag die ik regelmatig krijg. Nog niet zo lang geleden vroeg een opdrachtgever van mij hier nog naar. Zij gaf aan dat de provider zelf ook back-ups maakt en waarom ik dit dan zelf ook nog doe voor haar.

Heb jij een back-up van je website? Als je website bijvoorbeeld crasht, dan kom je zonder back-up niet meer in je website. Alles is dan weg en je moet helemaal opnieuw beginnen 😪 Dat is zonde en natuurlijk niet de bedoeling.

Waarom moet je een back-up maken?

Een back-up is eigenlijk een soort van reserve kopie van je website. Een back-up kun je gebruiken om je website om wat voor reden te herstellen als iets helemaal fout gaat. Helaas maken te weinig mensen een back-up. Je hebt uiteindelijk nog nooit problemen gehad. Je maakt een back-up omdat er iets fout kan gaan. Je wilt toch graag de mogelijkheid hebben om altijd je website te kunnen herstellen! Een soort ‘verzekering’ waar je gebruik van maakt als dat nodig is😀

Regelt mijn hostingprovider geen back-up?

Het is goed mogelijk dat jouw hostingprovider met enige regelmaat een back-up maakt. Het kan ook zijn dat je hostingprovider hier niets aan doet. Een goede vraag om dus eens na te vragen. Maar het blijft verstandig om zelf het heft in handen te hebben. Gaat er iets fout, dan heb je zelf de mogelijkheid om dit op te lossen of dat iemand anders dit voor je op kan lossen. Als ik websites bouw en onderhoud, maak ik regelmatig een back-up.

Hoe vaak moet ik dan een back-up maken?

Eenmalig een back-up maken heeft geen zin! Hoe vaak je een back-up moet maken hangt ervan af hoe vaak je een blog of andere content op je website plaatst. Voor opdrachtgevers waarvoor ik content en blogs plaats, maak ik een back-up als er nieuwe content geplaatst is. Daarnaast maak ik altijd een back-up als er een nieuwe WordPress versie beschikbaar is. Als ik een website aan het bouwen ben, maak ik dagelijks een back-up. Heb je een basis onderhoudscontract bij mij en wijzigt er weinig op de website, dan maak ik maandelijks een back-up.

Welke plugin kan ik gebruiken voor het maken van een back-up?

WordPress bestaat uit twee verschillende onderdelen: bestanden en je database. Bestanden zijn al je WordPress bestanden, thema’s, uploads etc. die je op de server bewaard. In de database worden alle instellingen en artikelen op je website opgeslagen. Voor een complete back-up heb je dus een back-up nodig van je bestanden én de database.

Ik gebruik de plugin Duplicator (gratis) voor het maken van een back-up. In sommige gevallen lukt het maken van een back-up niet met Duplicator, dan gebruik ik de Pro versie van Duplicator (betaald) maar ook wel UpdraftPlus (gratis). Een andere (betaalde) plugin is Backup Buddy. Zoals ik al vertelde gebruik ik meerdere plug-ins omdat een plug-in niet goed kan werken op een website. Ben je technisch aangelegd, dan kun je ook via phpMyAdmin een back-up maken van je database en met behulp van FileZilla kun je bestanden downloaden.

Hoe lang bewaar je je back-up?

Ik bewaar zelf twee back-ups. Ik heb van iedere opdrachtgever een klantmap, waarin ik de back-ups bewaar. Ik heb een map NIEUW en OUD. Telkens als ik een back-up maak, schuiven de bestanden een map door. De back-up in oud verwijder ik, de bestanden in nieuw gaan naar oud en de nieuwe bestanden sla ik op in de map nieuw. Best logisch toch?

De gemaakte back-up verwijder ik van de webserver. Mijn bestanden sla ik op in OneDrive, maar je kunt ook Google Drive, een USB-stick of een externe harde schijf gebruiken. Daarnaast maak ik wekelijks een kopie van al mijn bestanden en deze wordt opgeslagen op een NAS (extern opslagmedium). Zo zijn mijn bestanden altijd veilig.

Ideale back-up strategie

  1. Zorg dat je niet afhankelijk bent van je hostingprovider. Maak zelf je back-up!
  2. Bepaal hoe vaak je een back-up maakt. Plaats je veel blogs of andere content, maak dan na iedere wijziging een back-up. Is er een WordPress update dan maak je ook altijd eerst een back-up. Zo raak je de minste gegevens kwijt.
  3. Bepaal hoe jij je back-up maakt. Kies bijvoorbeeld een plugin als Duplicator, UpdraftPlus of Backup Buddy.
  4. Bepaal waar je je back-up opslaat. Back-ups moeten op een andere plaats opgeslagen worden dan op de server waar je website op staat. Ik gebruik bijvoorbeeld OneDrive, maar Google Drive, een usb-stick of losse harde schijf kun je hier ook voor gebruiken. Zorg ervoor dat je een reservekopie hebt op een andere locatie.

Meer weten?

Het back-uppen van je website is een onderdeel van het onderhoudspakket. Een belangrijk onderdeel. Wil je meer weten over het maken van back-ups neem dan contact met mij op. Vind je het teveel gedoe en laat je het onderhouden van je website liever aan mij over? Prima! Als je het onderhoud bij mij neerlegt heb je er geen omkijken meer naar en dus een taak minder op jouw To-do lijst 😀. Zo worden je plug-ins en thema’s en WordPress op tijd bijgewerkt en zorg ik voor regelmatig een back-up. Bekijk hier mijn onderhoudspakketten.

Deel mijn blog heel gemakkelijk