Tijdens mijn opleiding tot Digital Accessibility Assistant, heb ik veel geleerd over het toegankelijk maken van websites en webshops en het toegankelijk maken van documenten.
Waarom is toegankelijkheid zo belangrijk?
Een toegankelijke website heeft veel voordelen, waaronder het vergroten van je publiek, het verbeteren van de gebruikerservaring, het voldoen aan wettelijke eisen én het bevorderen van inclusiviteit. Het is een heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je website voor iedereen toegankelijk is.
Tips voor het maken van een toegankelijke website
Tip 1
Alt-teksten voor afbeeldingen: Zorg ervoor dat alle afbeeldingen op je website een alt-tekst hebben. Alt-teksten zijn beschrijvingen van de afbeeldingen die worden weergegeven als de afbeelding niet kan worden geladen. Dit helpt bijvoorbeeld mensen met visuele beperkingen om de inhoud van de afbeeldingen te begrijpen met behulp van screenreaders. Met een alt-tekst beschrijf je duidelijk wat je ziet op de afbeelding. Is een afbeelding decoratief, dan hoeft een alt-tekst niet per se.
Tip 2
Gebruik van koppen en subkoppen: Gebruik koppen en subkoppen om de structuur van je inhoud van je website/webshop, maar ook bij een document aan te geven. Dit helpt mensen met cognitieve beperkingen (deze beperkingen kunnen spraak, gehoor, zicht en beweging beïnvloeden), om de inhoud beter te begrijpen en gemakkelijker door de pagina te navigeren. Zorg ervoor dat je ook van H1, naar H2, naar H3 gaat en niet van H2, naar H6, naar H5.
Deze blog heb ik ook opgemaakt met kopteksten H1 (titel), H2 (tips voor het maken…) en H3 voor de tips. Hieronder een voorbeeld hoe je dat bijvoorbeeld in een Worddocument kunt toepassen. Hiervoor ga je in de menubalk naar Stijlen.
Tip 3
Duidelijke en eenvoudige taal: Schrijf je inhoud in duidelijke en eenvoudige taal, vermijd jargon en ingewikkelde zinnen. Een B1-tekst is een tekst die voor (bijna) iedereen te begrijpen is. Anders gezegd: B1 staat voor eenvoudig Nederlands. Dit maakt je inhoud begrijpelijk voor een breed publiek, inclusief mensen met beperkte leesvaardigheid of beperkte taalvaardigheid. Zorg ervoor dat je teksten in B1 geschreven zijn. Op de website van accessibility kun je bijvoorbeeld een aantal zinnen typen en deze laten beoordelen.
Tip 4
Kleurcontrast: Zorg voor voldoende contrast tussen de tekstkleur en de achtergrondkleur van je website. Dit maakt de tekst makkelijker leesbaar voor mensen met visuele beperkingen of die kleurenblind zijn.
Hieronder een screenshot van een stukje op mijn eigen website. Er is werk aan de winkel 🙂 Zoals je ziet, krijg ik een melding van een laag contrast. Het wit op de roze achtergrond heeft een te laag constrast. De juiste verhouding is 4:5.
Ik heb de roze kleur iets aangepast. De verhouding is nu 4:55:1.
Tip 5
Toetsenbordnavigatie: Zorg ervoor dat je website volledig toegankelijk is via het toetsenbord. Mensen met een motorische beperkingen (problemen met bewegen, zoals niet lopen, of kunnen de armen niet goed gebruiken…), kunnen mogelijk geen muis gebruiken en moeten de website of een document met het toetsenbord kunnen navigeren.
Probeer het zelf eens. Gooi de muis aan de kant en probeer met je Tab-toets door je website heen te gaan. Hoe gaat het? Kun je overal naartoe?
Tip 6
Video-ondertiteling en audiobeschrijving: Voor video’s op je website is het belangrijk om ondertiteling toe te voegen voor mensen met gehoorbeperkingen en audiobeschrijving voor mensen met visuele beperkingen. Dit maakt de video-inhoud toegankelijk voor een breder publiek. Maar ook als je geen beperking hebt en je bijvoorbeeld vaak in de trein zit, dan bekijk je video’s zonder geluid. Hoe prettig is het dan, als je ondertiteling hebt.
En heb je een podcast. Leuk om het te luisteren, maar ook voor mensen met een beperking kan het fijn als je een transcript toevoegt. Een transcriptie is het vastleggen van een gesproken tekst op schrift.
Tip 7
Testen met toegankelijkheidstools: Er zijn inmiddels diverse toegankelijkheidstools die je kunt gebruiken, zoals schermlezers, kleur contrasttesters en toetsenbordnavigatie om je website en webshop te testen op toegankelijkheid en eventuele problemen op te sporen en op te lossen.
Door te zorgen voor een toegankelijke website, zorg je ervoor dat je inhoud en diensten voor iedereen toegankelijk zijn, inclusief mensen met verschillende soorten beperkingen. Het creëren van een toegankelijke website is niet alleen ethisch verantwoord, maar het kan ook je publiek vergroten en je website beter vindbaar maken.
Klinkt misschien allemaal ingewikkeld, maar ik help je er graag mee. Neem dan ook gerust contact op en dan bespreken we je wensen.
Deel mijn blog heel gemakkelijk